Organisatie

star

Organisatie

Hoe is de wicca nu georganiseerd? De Craft kent geen kerken: de natuur is onze kathedraal, ofschoon onze maatschappij ons verdrongen heeft naar kleine tempels. Elke groep (coven of kring) wordt geleid door een Hogepriesteres en een Hogepriester, en iedere coven is volkomen autonoom. Er bestaat geen nationaal of internationaal gezag, en ook kennen we geen profeet in enige zin van dit woord. Het hoogste gezag berust bij de Hogepriesteres, die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van haar kring. Er wordt veel aandacht besteed aan het vinden van een natuurlijk evenwicht: tussen man en vrouw, tussen jezelf en de natuur (en met je eigen natuur!) en last but not least een verstandhouding met het 'boven'-natuurlijke. Ook kennen we geen leken: geïnvolveerd zijn in de Craft betekent actief je priester/es-schap waarmaken in je dagelijkse leven, op welk gebied je dan ook werkzaam mag zijn.

Misschien is dit wel wat velen zo aanspreekt: de actieve instelling, zowel praktisch, in de rituelen als geestelijk, want de Craft kent nauwelijks leerstellingen of dogma's, gecombineerd met een geloof dat de vrouw erkent en daarmee het vrouwelijke element in ieder mens: het gevoel, de emoties, en de intuïtie. Deze laatsten dreigen in onze moderne maatschappij nog wel eens ten onder te gaan!

star

Ben ik een heks?

Eén van de meest gestelde vragen is wel hoe je nu kunt weten of je zelf misschien een heks bent. Nu geloven wij wel dat de interesse voor de wicca iets is dat iemand van nature kan hebben, maar dat de training die iemand doormaakt voordat hij of zij wordt ingewijd in de Craft eigenlijk de enige manier is om een 'heks' (in de zin van ingewijde, priester of priesteres), te worden. Je hoeft overigens niet paranormaal begaafd te zijn, of helderziend, of dromen te hebben die altijd uitkomen. De meeste heksen zijn heel 'normale' mensen die bezig zijn met hun eigen geestelijke ontwikkeling en met het geven van hulp aan anderen in hun omgeving. Die hulp kan heel aards zijn, maar kan ook een talisman, een gesprek met de tarotkaarten, of magisch werk omvatten. Het is essentieel dat je je voelt aangetrokken tot het religieuze deel van de Craft: de Godin en de God, de jaarfeesten, de verbinding met de natuurkrachten. Daarnaast is het belangrijk dat je openstaat voor het occulte en het magische, dat je erin bent geïnteresseerd, en dat je de wil bezit om je daarbinnen een of twee gebieden eigen te maken. Verder is het belangrijk dat je aan je eigen ontwikkeling wilt werken: je negatieve punten onder ogen zien en veranderen; je positieve punten erkennen en leren hanteren; je gaven en talenten ontdekken en ontwikkelen. Voor alles echter komt een forse dosis gezond verstand, een behoorlijke zelfkennis, een goede realiteitszin en een volwassen kijk op het leven het meest van pas, want zonder deze eigenschappen verlies je al snel het perspectief van waar je mee bezig bent.

star

Werkstukken maken

Zo nu en dan krijgen we ook vragen van mensen die voor school of godsdienst een werkstuk moeten maken, en de moderne hekserij als onderwerp nemen. Hen willen we met name de brochure 'De Horens van de Maan' aanbevelen (helaas uitverkocht). Daarin worden veel van de bekende vragen over de hekserij beantwoord - ook het bekende cliché als zouden heksen iets met het satanisme te maken hebben. Laat hier gezegd zijn dat een heks net zo min in satan gelooft als in Jezus, of in Mohammed, of in Brahma, of in Ain Soph. De wicca is en volledig op zichzelf staande religie, vergelijkbaar met alle andere religies die op deze aarde voorkomen.

Uiteindelijk zijn heksen ook gewone mensen, met een huis, een gezin en een baan, toegewijd aan hun idealen, hun geloof, hun liefde voor de schoonheid in de natuur, met al haar verborgen geheimen, krachten en wezens; en hun zoeken naar wijsheid, inzicht en begrip.

Wat is wicca? :: Een impressie :: Organisatie

star

Sprak dit
artikel je aan?

Wiccan Rede

Maak je set compleet!

Elk nummer bevat ruim 80 pagina's, vol met serieuze en diepgaande artikelen over moderne hekserij, nieuws, informatie, agenda en boekbesprekingen.
Nabestellen