Zelf een athame smeden

athameby Merlin Sythove

Een Athame is het magische mes waarmee een heks werkt. Zoiets ligt helaas niet voor het oprapen. Voor sommigen reden om ze in het buitenland te bestellen. Maar iemand die handig is kan ook zelf een Athame smeden. Hier volgt mijn relaas.

Dagje uit naar de Smid

Op 17 April 1999 had de Pagan Federation International (België en Nederland) een dagje uit georganiseerd naar de smid Thijs van de Manakker. Ruim een dozijn PF leden verzamelden zich in Deurne, even voorbij Eindhoven, bij het café in de zon, waarna we gezamenlijk naar Thijs vertrokken.

Thijs was vroeger een ‘gewone’ smid, maakte hekwerken en dergelijke, maar raakte steeds meer geïnteresseerd in de Kelten, en heeft zich nu volledig toegelegd op authentiek Keltisch smeedwerk. Hij wordt vaak gevraagd voor medewerking aan historische films. Dan smelt hij zijn eigen ijzer en werkt hij met authentieke werktuigen.

Thijs gaf ons een presentatie van ruim een uur, waarin hij van alles vertelde over zichzelf en het smeedwerk, en ondertussen demonstreerde hoe bepaalde voorwerpen tot stand komen. Zo maakte hij een spijker, een Keltische gesp, een vuurslag om vuur mee te maken (met vuursteen en tondel), enzovoort.

Na afloop hebben we met z’n allen gezellig gepicknickt in de zon. Aan het eind van de middag zijn we nog even naar Mierlo gegaan om de toekomstige stek van het nieuwe heksencafé aldaar te bezichtigen. Een bijzonder leuke dag.

Zelf smeden!

Met ons drieën, Rowan, Shannah en Merlin, hebben we Thijs omgepraat om ons een mini-cursus smeden te laten doen en zo iets voor onszelf te gaan smeden. Twee middagen zijn we hard bezig geweest met vuur maken, blaasbalg bedienen, smeden, blaren krijgen, veel sterretjes maken als het ijzer weer eens te heet werd en verbrandde, en natuurlijk het smeden zelf. Waar nodig hebben we niet geschroomd om voor de afwerking ook van wat moderner gereedschap gebruik te maken: de pneumatische smidshamer, bandschuurmachine, slijptol en draadtap, naast natuurlijk gewoon tangen, hamer en aambeeld, grove en fijne vijl en schuurpapier. Shannah heeft een bijzondere S-vormige guts uit staal gesmeed om verder te werken aan haar muziekinstrument uit een kersen-boomstam. Rowan en ondergetekende hebben uit ijzer een lemmet voor een Athame gesmeed, dat er zeker niet amateuristisch uitziet en waarover ook Thijs heel tevreden was. Hiernaast staat een plaatje van het eigenlijke lemmet.

Na afloop vond Thijs wel dat drie eigenlijk teveel was – er kan maar één persoon tegelijk worden geholpen, zodat de anderen of moeten wachten, of op eigen houtje verder gaan, en dat gaat niet altijd goed. Aan de andere kant werden deze ‘pauzes’ ook weer gebruikt om tussendoor wat kleiner smeedwerk te doen – een cape-speld bijvoorbeeld.

Als je ooit graag zelf iets wilt smeden, of Thijs iets voor je wilt laten smeden en daarbij een kleiner of groter stuk zelf wilt doen, dan is dat zeker mogelijk. Thijs begeleidt je goed, legt duidelijk uit waarom je op een bepaalde manier te werk moet gaan, en helpt je graag even ‘uit de brand’ als er iets tegen zit. Wij hebben in elk geval een bijzonder fijne tijd daar gehad.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Thijs van de Manakker
Koolweg 34
5759 PX  Helenaveen
Tel. +31 (0)493-539369

Blessed Be!
Merlin

Leave a Reply