Zelf een drinkhoorn maken

by Lode

Kan je zelf een hoorn behandelen? Er een bruikbare drinkhoorn van maken? Hieronder volgen wat hints en tips.

Tja…

Zelf zou ik er nooit aan gedacht hebben. Vooreerst waar haal je een hoorn? Wel al gekeken of de mogelijkheid tot kopen erin zit. Mooie prentjes… veel geld! Martin bekende zich de gelukkige bezitter van twee hoorns! Hij zou ze gaan gebruiken bij speciale gelegenheden. Edoch: trots pekelbad van weken: er bleef een geurtje hangen dat nu niet dadelijk tot drinken aanzet.

Hans had een goede raad: naar ‘t voorbeeld van onze voorvaderen (cfr Ceasar ‘De Bello Gallico’) de hoorn vullen met je voorkeur-bier, onmiddellijk uitdrinken en deze handeling herhalen tot alle zorgen om een geur in het niet verdwijnen.

De tips

Maar, alle gekheid op een stokje, zowel Hans als Magos en Tara en Shannah kwamen op de proppen met meer beschaafde methodes. Ik zet ze hieronder op een rijtje.

  • Gladschuren en eventueel polijsten van de buitenzijde kan met de hand, een tijdrovende bezigheid, of sneller, met behulp van een schuurmachine gebeuren.
  • Beginnend met grofkorrelig schuurpapier de buitenzijde behandelen, steeds opnieuw met telkens fijner gekorreld papier tot de hoorn spiegelglad aanvoelt. Een geduld-werkje!
  • Iets sneller (maar gevaarlijker voor de hoorn) kan het met behulp van een schuurmachine: gereedschap omgekeerd (schuurkant naar boven) in een bankschroef klemmen en dan de hoorn bewerken met minstens drie verschillende gradaties van schuurpapier. Hoe meer gradaties, hoe gladder de hoorn.
  • Omgekeerd werken is ook mogelijk: klem de hoorn in de bankschroef en bewerk hem met de machine. Voorzichtigheid is altijd geboden!
  • Na het gladschuren kan hij ook nog gepolijst worden: polijstschijf op boormachine monteren, het geheel vastzetten in bankschroef, hoogst mogelijke snelheid bij het draaien en de polijst-stik (doe-het-zelf zaak) op de schijf drukken tot deze volledig verzadigd is met crème. Dan de hoorn voorzichtig tegen de katoenen schijf drukken tot hij blinkt als een spiegel.

Blijft het neutraliseren van de geur. Het kan op verschillende manieren, natuurlijke en minder natuurlijke.

  • De “aarde-methodiek”. Begraaf de hoorn in de tuin om hem na – dat is misschien het nadeel voor haastige zielen – een aantal maanden (4 à 6) op te graven. Hij komt er uitgehold en zonder stank uit!
  • Andere mogelijkheid: de binnenzijde met een dun laagje honingwas beleggen, zo blijft het ‘natuurlijk’ en de geur wordt – enigszins – verwijderd. Werkwijze: laat de was smelten (niet te hoge temperatuur!) en giet die in de hoorn, die in een draaiende beweging zodanig gemanipuleerd wordt totdat de was aan de volledige wand kleeft. Laat de overtollige was terug in het pannetje lopen. Herhaal twee tot driemaal.
  • Neem een zeer krachtig en sterk bier (Duvel, Trappist, Ecu….) en vul de rechtopstaande hoorn hiermee. Laat het zo enkele dagen staan. Misschien eens herhalen, maar de hoorngeur wordt stilaan vervangen door een biergeur.
  • Vul de hoorn met worteltjes en leg hem 24 uur in de diepvries.
  • Laatste voorstel, maar omrede van de aard van de producten en de mogelijkheid tot afschilferen minder aan te raden: een flinke vernislaag op de binnenzijde aanbrengen.
  • Tip van Astrid: Laat de hoorn drie dagen in water met azijn staan dan goed spoelen en twee dagen buiten laten drogen bij voorkeur op het zuiden en in de zon (‘s nachts binnen zetten), daarna vullen met kamille en brandnetels (gedroogd) een paar dagen laten staan en weg is de geur.

Een extra tip: om het ‘klotsen’ enigzins tegen te houden kan je het beste het ‘eindtopje’ vullen met een of ander natuurlijk gegeven (je kan het inderdaad houden op dezelfde honingwas bijvoorbeeld) zodanig dat de drank niet tot het einde loopt en dus ook geen lucht naar buiten kan duwen.

En nu maar aan de slag, en… veel geluk!

Samengesteld door Lode aan de hand van een e-mail correspondentie op het Heksen Cyber Café.

Leave a Reply