Merlin Sythove

Iets over jezelf vertellen is altijd een hachelijke zaak. Toch ben ik er een groot voorstander van dat sites over wicca en moderne hekserij ook een pagina bieden met informatie over de maker van de site. Want alleen dan kun je een beetje beoordelen of iemand ook kennis van zaken heeft.

Merlin

Ik was als vroege tiener al hevig geïnteresseerd in alles dat met het occulte te maken had. Op school hadden we het over antroposofie en organiseerden we ook speciale avonden hierover. Maar mijn eigen interesses gingen veel dieper.

Ik was vanaf mijn 14e al bezig met het lezen over magie en het bestuderen van allerlei occulte vakgebieden. De gebieden die we tegenwoordig gedeeltelijk bij de New Age zouden rekenen. Hanschriftkunde, handlijnen lezen, kruidenkennis, astrologie, tarot, pendelen en wichelroede, antroposofie en theosofie, magie, occultisme, en nog veel meer.

Vanaf mijn zestiende heb ik al deze studies ook een wat serieuzer tintje gegeven door echt aantekeningen te maken en ook praktisch aan de slag te gaan, met name met astrologie en tarot. Niet lang daarna ben ik ook de schriftelijke cursus astrologie van de Werkgemeenschap van Astrologen gaan volgen.

img

Mijn contacten met Cosman en Bakker en mijn lidmaatschap van de Werkgemeenschap van Astrologen hebben uiteindelijk geleid tot bestuursfuncties aldaar, en het geven van lezingen over met name de astrotechniek. Dat is de astronomische grondslag achter het berekenen van horoscopen. En eenmaal in het bezit van een computer heb ik in de jaren '90 het astrologieprogramma 'Astral' ontwikkeld, dat nog vele jaren na de 'sell-by date' functioneert als het enige programma dat de 'cycleringen' van het WvA systeem uit kan tekenen.

In het dagelijkse leven werkte ik op dat moment in een muziekwinkel, en een jaar later ben ik psychologie gaan studeren in Utrecht. Mijn afstudeerrichting was sociale psychologie en massacommunicatie.

cover
img

In diezelfde tijd raakte ik ook geïnteresseerd in de wicca. Via een obscuur tijdschrift en een roman (Hans Holzer, Heather, een heksenleven) leerde ik meer over de wicca en ben ik op zoek gegaan naar gelijkgestemden. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Maxine Sanders in London, en zij heeft mij verder geholpen met contacten in Nederland. Daar is echter niks uit voortgekomen en na meer dan 2 jaar heb ik deze contacten weer verbroken.

1979 1993

Korte tijd later ontmoette ik, samen met mijn toenmalige vriendin, later vrouw en inmiddels ex-ega Morgana, tijdens een zomervakantie in Engeland een heel aardig echtpaar, Gardnerians, die ons wel verder wilden helpen. We zijn een aantal keren bij hen op bezoek geweest en niet lang daarna zijn we ingewijd. Ik schrijf inmiddels de herfst van 1979.

And the rest is history... zoals dat zo mooi heet. Samen met Morgana heb ik ruim 30 jaar lang Silver Circle geleid, in de Gardnerian traditie van de lijn van Eleanor Bone. We organiseerden open avonden, die we vanaf 1983 ruim 11 jaar lang maandelijks hebben gegeven. We organiseerden open dagen, dagjes uit, lezingen, workshops, rituelen, een rituele groep elke zes weken, een schriftelijke opleiding, we gaven een kwartaalblad uit genaamd Wiccan Rede, we organiseerden themadagen elk kwartaal voor degenen die onze opleiding volgden, we hadden uiteraard een coven die zo eens in de vier tot zes weken bij elkaar kwam, we gingen naar internationale heksenbijeenkomsten, we organiseerden maandelijkse heksencafé's, ik runde het Silver Circle Forum, en nog veel meer...

Dit alles uiteraard naast een gewone baan en huishouden, gezin en dochter, studie en mijn freelance werk als programmeur. Ik heb diverse grote programma's ontwikkeld waaronder Astral, waarmee horoscopen berekend en getekend worden; een administratie- en boekingen-programma voor party centra; administratiesoftware voor Silver Circle zelf, en voor de Pagan Federation International; en de Silver Circle forumsoftware, die voortbouwt op phpBB software, en vele utilities.

merlin
2010

Er waren jaren waarin we 40 of meer weekeinden met wicca bezig waren, een groep leidden of mensen ontvingen en opleidingen gaven. Dat hebben we natuurlijk niet volgehouden, daar kwam op een goed moment een eind aan, en we hebben de activiteiten toen enigszins teruggeschroefd. Je hebt zelf ook uidaging en vernieuwing nodig, en tijd om nieuwe horizonten te ontdekken.

djembe img

Voor mij is de djembe zo'n nieuwe uitdaging geworden. Inmiddels ben ik al weer ruim 10 jaar met dit fantastische instrument bezig, op masterclass-niveau, geef ik les en workshops hierin, en begeleid ik grote internationale heksenbijeenkomsten met groepen drummers onder mijn leiding. Verder ben ik lid van de middeleeuwse re-enactment muziekgroep Slag ende Stoot als drummer / percussionist.

Ook op relatiegebied zijn er veranderingen gekomen. De relatie met Morgana was al geruime tijd over, en met de komst van mijn nieuwe vriendin was het punt gekomen om ook officiëel te scheiden. Vanaf begin 2011 woon en werk ik nu in Dordrecht in de ICT en bouw ik een nieuw leven op.

Ik blijf Silver Circle (het zakelijke gedeelte) leiden, het forum, diverse uitgaven, de kalender, oude nummers van Wiccan Rede, web site enzovoort. Ik blijf djembe spelen, en heksenbijeenkomsten muzikaal omlijsten, en workshops en lezingen geven. Samen met mijn nieuwe partner en hogepriesteres zijn we nu bezig om een nieuw gezamenlijk pad in de wicca uit te stippelen. Hoe dat eruit komt te zien ligt uiteraard nog in de toekomst verscholen...

Blessed be!


Merlin Sythove


Lente 2011

facebook

star

Sprak dit
artikel je aan?

Wiccan Rede

Maak je set compleet!

Elk nummer bevat ruim 80 pagina's, vol met serieuze en diepgaande artikelen over moderne hekserij, nieuws, informatie, agenda en boekbesprekingen.
Nabestellen