Covenheks of solitair?

by Saille

Binnen de Wicca zijn allerlei verschillende stromingen. De grootste tweedeling is echter of je in een coven zit, of als solitair werkt. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. De grote verschillen staan hieronder eens op een andere manier uitgelegd.

Stromingen in analogie…

Binnen de Verkeerstraditie zijn er onder andere de stromingen Autorijders en Motorrijders. Binnen de traditie van Autorijders mag iemand pas achter het Stuur plaatsnemen als deze op de juiste wijze hiervoor is ingewijd. De andere plekken in de auto zijn echter voor alle andere leden van die coven toegankelijk.

Binnen de traditie van Motorrijders, ofwel solitaire of vrije rijders, mag iemand pas achter het Stuur plaatsnemen als hij op de juiste wijze is ingewijd. Dat iemand echter de inwijding tot Motorrijder achter de rug heeft, wil niet zeggen dat hij ook achter het Stuur van een auto plaats zou mogen nemen, want dat is een andere inwijding. Iemand die opgenomen is in de tradite van autorijders, mag evenmin achter het Stuur van een motor plaatsnemen, ongeacht welke positie hij in de auto vervult. Hij mist nog steeds de juiste inwijding voor de Motor.

Inwijding krijg je van boven, na een inwijdingsritueel: het rijexamen. Dit ritueel wordt afgenomen door het CBR. Dat je ingewijd bent in een bepaalde traditie, geeft je echter nog geen recht op een Stuur binnen die traditie. Het recht op het Stuur wordt vastgesteld door de Eigenaar van het voertuig. Bij de Motorrijders wordt de Motor over het algemeen niet gedeeld, dus zullen Eigenaar en Bestuurder synoniem zijn. Binnen de Autotraditie zijn er vaak meerdere meerijders, en zeker als de coven langer bestaat, ook meerdere mensen die het Stuur mogen hanteren. Of ze dat inderdaad in die Auto ook mogen doen, hangt af van hoe de Eigenaar hun capaciteiten inschat. Eigenaars zullen echter zeer, zeer zelden hun voertuig laten Besturen door mensen die niet uit hun eigen groep komen en waarvan ze de Sturingscapaciteiten niet kennen, ook al kunnen die mensen het juiste Rijbewijs van de traditie voorleggen.

In het verkeer moge de auto’s de meerderheid vormen, binnen de Wicca is het eerder andersom. Covens zijn zeldzaam en de juiste vinden kan lang duren, terwijl je altijd als solitair kan beginnen. Of je het ook volhoudt is een ander verhaal. Uiteindelijk hangt het van jezelf af bij welke manier van werken je je het meest thuis voelt, en je het meest tot ontplooing komt.

Blessed Be!
Saille

Leave a Reply