Magische alfabetten en symbolen

by Merlin Sythove

Magische alfabetten, symbolen, wat moet je ermee? Talismans maken, je gewaad borduren, sieraden maken? In dit artikeltje staan een paar hints en tips, en je kunt ook een font met symbolen en een magisch alfabet (het Thebaanse Schrift) downloaden.

Het gebruik van symbolen

Het gebruik van magische alfabetten is al heel oud, net als het gebruik van symbolen. Maar deze zaken worden ook nu nog gebruikt. Zo kun je een magisch alfabet gebruiken om je dagboek in geheimschrift te schrijven, of om talismans te maken. Symbolen kun je gebruiken om dingen mee te versieren, maar symbolen hebben uiteraard ook een heel specifieke eigen betekenis.
Welk schrift er precies wordt gebruikt, en welke symbolen gangbaar zijn, hangt sterk af van de traditie waar je mee bezig bent. De Noordse tradities en Asatru gebruiken meestal de runen. Keltische tradities gebruiken vaak het Ogham schrift. En in de Wicca wordt het Thebaans gebruikt.

Het Thebaanse Schrift

Het Thebaanse Schrift is een heel oud magisch alfabet. Voor zover ik heb kunnen natrekken, is het voor het eerst afgedrukt door Henry Cornelius Agrippa, “counseller to Charles the Fifth” in zijn boek “Occult Philosophy”. De Engelse vertaling uit het Latijn werd in 1651 gedrukt, en mijn eigen kopie werd door de Aquarian Press uitgegeven in 1971. Deze druk heeft de plaat met het Thebaanse schrift niet, maar Geoffrey James refereert er wel aan in zijn artikel “Evocation Talismans and Magickal Alphabets” in Gnostica nummer 46 (Volume 5 no. 10), Juni 1978, p.30. Janet & Stewart Farrar geven het Thebaanse schrift ook in hun boek “Spells and how they work” (Robert Hale, London, 1990, p. 176). Helaas dacht iemand dat de “J” bestond, en daardoor zijn er diverse letters verkeerd aangegeven. Doreen Valiente geeft het Thebaanse schrift in een facsimile van een pagina van “The Magus” door Francis Barrett, in haar boek “An ABC of Witchcraft Past and Present” op pagina 3. Deze afdruk staat ook op pagina 67 van Francis Barrett’s “The Magus or Celestial Intelligencer; being a Complete System of Occult Philosophy”. Dit boek werd oorspronkelijk gedrukt in London in 1801, en mijn eigen kopie is een facsimile van University Books uit 1967. Het Thebaanse Schrift draagt de titel “The Mysterious Characters of Letters deliver’d by Honorious call’d the Theban Alphabet”.

Gebruik van een magisch alfabet

Een magisch alfabet wordt gezien als een instrument om bepaalde magische handelingen mee te verrichten. Het is dus niet in eerste instantie als ‘geheimschrift’ bedoeld, en zeker niet als je er triviale berichten mee wilt versleutelen. Het kan eventueel wel worden gebruikt om een magisch dagboek bij te houden. Een uitstekende reden om het te gebruiken is om bijvoorbeeld je magische naam mee te schrijven. Dat kan op bepaalde rituele instrumenten. En verder kun je het gebruiken om talismans te maken. Dat is wel een heel onderwerp op zich, waarover ook boeken verkrijgbaar zijn.

Symbolen

Symbolen zijn grafische tekens die een bepaalde betekenis hebben. Zo is een driehoek of een vijfpuntige ster een bepaald symbool in de Wicca. In het spraakgebruik wordt het begrip ‘symbool’ vaak wat losser gebruikt – zo kunnen horens een symbool zijn, een bezem kan een symbool zijn enzovoort. Symbolen vloeien zo eigenlijk langzaam over in beelden en archetypen, tot je uiteindelijk uitkomt bij archetypen zoals de Maagd, de Moeder en de Wijze Vrouw, of de Smid, enzovoort.

Symbolen gebruiken

Binnen de Wicca hebben diverse symbolen een bepaalde betekenis. Als je symbolen gebruikt om op instrumenten te zetten, of om je gewaad mee te versieren, zorg dan dat je de betekenis weet. Dat lijkt misschien een open deur, maar het is staat nogal onhandig als je als nieuweling per ongeluk een groot symbool voor de Hogepriester op je gewaad hebt geborduurd…

Als een symbool uit het font wilt gebruiken om een figuur te borduren, of ergens op te schilderen, dan kun je zo’n symbool eerst heel groot op een vel papier afdrukken. Bijvoorbeeld in 700 punten, in plaats van de 10 of 12 punten waarin normale tekst staat. Het vel met het symbool kun je dan gebruiken als voorbeeld. Met ruitjespapier kun je er dan een patroon van maken, of je kunt het uitknippen of met carbonpapier overtrekken.

arad_3

 

Het Aradia font

Dit font bevat een nieuwe vormgeving van het Thebaanse schrift, geïnspireerd op het schrift van Tolkien. Het font en ontwerp zijn (C) Merlin. Hiernaast staan de letters, hieronder staat een plaatje met de symbolen die in het Aradia font zitten. Dit font kun je gratis downloaden. Om het bestand uit te pakken heb je het programma Winzip nodig. Als je het bestand hebt uitgepakt, heb je twee bestanden: een document (in Word 6 formaat) dat alles nog eens precies uitlegt, ook hoe je het font moet installeren, en het font zelf.

Aradia Theban Font

 

Download Aradia.Zip (91kB)

Als je WinZip niet hebt om het bestand mee uit te pakken, kun je dat programma downloaden op www.winzip.com.

Blessed Be!
Merlin

Leave a Reply