Bestaande rituelen uitvoeren

by Merlin Sythove

Veel mensen verkennen de Wicca door bestaande gepubliceerde rituelen uit te voeren. Daar zitten toch wat haken en ogen aan. Dit artikeltje bespreekt er een paar.

Rituelen uitvoeren

Een van de belangrijke manieren om de Wicca te verkennen is om eens een ritueel uit te voeren, of met een ritueel mee te doen, om een beetje te proeven hoe dat nu voelt. Naast het lezen van boeken, het praten met mensen, en het doen van oefeningen, horen rituelen daar natuurlijk ook bij.

Bij de keuze van het ritueel kun je twee kanten op: je kunt zelf iets schrijven, of je kunt een bestaand ritueel gaan uitvoeren. Wijzelf raden iedereen altijd aan om te beginnen met een zelf-geschreven ritueel. Dan weet je precies wat je doet, en precies waarom je het doet. Schrijf gewoon alle onderdelen van het ritueel zelf!

Als je een bestaand ritueel wilt gaan uitvoeren, dan kun je allerlei praktische problemen tegenkomen. Zo is de uitleg misschien onduidelijk, weet je misschien niet wat bepaalde teksten betekenen (zelfs als je het Engels begrijpt), of heb je bepaalde voorwerpen niet.

Doordenken

Er zit echter ook nog een filosofische kant aan deze zaak. Het uitvoeren van jaarfeest-rituelen en rituelen voor volle maan is meestal geen probleem. Maar er zijn rituelen en bepaalde onderdelen van rituelen (helaas ook gepubliceerd) die voor ingewijden de essentie van de Moderne Hekserij vertegenwoordigen. Rituelen die de mysteries verbeelden. Als je als niet-ingewijde zo’n ritueel uitvoert, waar ben je dan mee bezig?

Great Rite

Laten we als voorbeeld de Great Rite nemen – de symbolische of actuele vereniging van man en vrouw in een rituele setting. Misschien dat door dit extreme voorbeeld de essentie van wat ik zeggen wil beter overkomt.
De vraag is – kun je als niet-ingewijde zo’n ritueel uitvoeren? Ik heb hierover een tijdje na lopen denken. Ik vind dit altijd het soort vragen waar nooit direct ‘ja’ of ‘nee’ op te antwoorden valt. Eigenlijk zijn het verschillende vragen bij elkaar.

Mag het?

Heel algemeen zou de vraag kunnen zijn: als je niet bij een bepaalde stroming hoort, mag je de rituelen van die stroming dan uitvoeren? Nou, de indianen van Noord Amerika hebben daar een heel duidelijk antwoord op: dat mag absoluut niet. Westerlingen die zweethutcermonies en zonnedansen leiden en aanbieden als workshop die “ont-eren” de rituelen van de indianen.

Nu is er nog wel een klein verschil, namelijk westerlingen behoren niet tot het ras noch de cultuur van de indianen. Met Wicca ligt dat anders – Wicca is van nature westers, en je zou dus kunnen zeggen dat de Wicca-rituelen wel ‘van ons’ zijn.

Een ander antwoord op de vraag of het “mag” kun je uit de literatuur halen. Er zijn boeken die je aanraden om, als je daar behoefte aan hebt, vooral zelf de jaarfeesten te gaan vieren (Marian Green bijvoorbeeld). Veel van die boeken raden je ook aan om je eigen rituelen te schrijven. Maar de Wicca-jaarfeesten zijn grotendeels gepubliceerd en je zou je in kunnen denken dat het gebruik van die rituele teksten dus is toegestaan. Is dat zo? Meer daarover later.

Kan het?

Een heel andere vraag is of je als niet-ingewijde de rituelen wel “kan” uitvoeren. Laten we voor niet-ingewijde liever niet-getrainde of niet-opgeleide persoon invullen, misschien dat het zo duidelijker wordt. Natuurlijk kun je in je kamer gaan staan en de tekst voorlezen. Maar is dat hetzelfde als een ritueel uitvoeren? Ik denk dat er bij een ritueel heel veel meer komt kijken. Ons boek heet niet voor niets het Boek der Schaduwen. De rituele teksten zijn een ‘schaduw’. Van wat? En waar is het licht? Dat staat er allemaal niet bij. Dat is onderdeel van de opleiding. Bij rituelen gebruik je allerlei magische technieken, zoals visualisatie bijvoorbeeld. Wat moet je je nu voorstellen bij het trekken van de cirkel? Welke beelden moet je visualiseren? Waar? Wanneer? En vooral, waarom?

Respect

Als je het dan over de Great Rite hebt, eigenlijk het hoogste mysterie dat er binnen de mysterie-religie Wicca bestaat, dan denk ik dat je heel voorzichtig moet zijn voordat je als buitenstaander een ritueel als de Great Rite zou gaan uitvoeren. Ik denk dat je daarmee niet alleen jezelf voor de gek houdt, maar daarnaast misschien mensen kwetst die bij de Great Rite toch een bepaalde voorstelling, bepaalde ideeën of misschien zelfs bepaalde ervaringen hebben.

Andere religies zijn daarin veel duidelijker. Als je als niet-Christen, als niet-priester, de Hoogmis zou uitvoeren, dan word je denk ik om de oren geslagen met blasfemie, godslastering en nog veel meer fraais. Het Christendom is natuurlijk een heel ander soort religie.

Toch denk ik dat de essentie wel overeenkomt. Het gaat namelijk om respect. Respect voor de religie van iemand, respect voor de mysteriën, respect voor het diepste innerlijke wezen dat in elke religie aanwezig is. Respect is ook de kracht om te durven zeggen: “Natuurlijk is het gepubliceerd, en natuurlijk wil ik me graag bij de Wicca aansluiten, en alles meebeleven en daarin groeien en opgenomen worden. Maar tot het zover is, respecteer ik de eigenheid van de Wicca, en gebruik ik geen dingen die nog niet voor mij zijn.”

Blessed Be!
Merlin

Leave a Reply