Het duistere boek der schaduwen

by Merlin Sythove

Wat is het Boek der Schaduwen? Waar koop je dat? Wat staat er in? Dit artikeltje zet wat zaken op een rijtje.

Wat is het Boek der Schaduwen?

Het Boek der Schaduwen is een boek dat elke heks in de loop van zijn of haar opleiding samenstelt. Het bevat de rituelen, recepten, aantekeningen en aanwijzingen die je zelf belangrijk vindt om bij je te hebben tijdens je eigen rituelen.

Je kunt het Boek der Schaduwen dus nergens kopen, nergens op Internet vinden, en van niemand cadeau krijgen. Het is namelijk een boek dat je zelf schrijft, zelf samenstelt, zelf versiert, en misschien wel het belangrijkste: het is een boek dat je zelf gebruikt! Pas dan is het een Boek der Schaduwen.

Natuurlijk kun je in diverse gedrukte boeken, en ook op Internet, allerlei teksten vinden. Rituelen, poëzie, spells, rijmpjes, recepten, en nog veel meer. Pas als je daarvan stukken gebruikt in je eigen rituelen, en die bevallen, pas dan neem je ze op in je eigen Boek.

Het Boek der Schaduwen heet zo, omdat het slechts de schaduw van de rituelen bevat – de tekst, samen met een paar aanwijzingen. Als je al wat rituelen hebt gedaan, zul je uit ervaring weten dat er een heel groot verschil is tussen de tekst die op papier staat, en een ritueel werkelijk beleven.

Verder hebben veel heksen de gewoonte om bepaalde stukken uit rituelen, of bepaalde aanwijzingen, helemaal niet in de tekst te zetten, of in een soort geheimschrift of code. Zonder uitleg is het meeste dat je in boeken of op internet tegenkomt dan ook incompleet. Een vergelijking: iedereen weet dat de zin “Om weg te rijden drukt u het gaspedaal in” impliceert dat je de auto eerst moet starten. En in de eerste versnelling moet zetten. En de handrem eraf. Anders werkt het niet…

Wie heeft er een Boek der Schaduwen?

Elke Coven of Heksenkring heeft een Boek – meestal is dit tegelijk het Boek van de Hogepriesteres. Daarnaast kan iedere heks zelf een Boek maken. Als je lid bent van een Coven, zal de Hogepriesteres op een goed moment je de gelegenheid geven om de ‘traditionele’ rituelen over te schrijven zodat je ze in je eigen Boek kunt opnemen.

Waarom moet je het zelf maken?

“Keep a book in your own hand of write…” staat er in de heksenwetten. In het verleden waren er geen kopiëermachines of computers en moest je je eigen boek dus wel met de hand overschrijven. Daar is nog steeds veel voor te zeggen. Ook bij het boek geldt dat zelf maken, of tenminste zelf schrijven en illustreren, de waarde ervan enorm verhoogt. Je steekt er als het ware je eigen persoonlijke energie in, het boek raakt verbonden met je eigen aura.

Zelf je Boek maken

Voor het boek kun je ieder blanko of geliniëerd schrift gebruiken, maar het is natuurlijk mooier om iets te hebben van behoorlijk papier, met een stevige kaft. Dat hoeft zeker geen leer met zilverbeslag te zijn, maar wie weet kom je zoiets tegen. Als je toevallig net de Postcode-loterij hebt gewonnen, kun je zoiets ook laten maken door een boekbinder…

Maar je kunt ook zelf je Boek maken. In de meeste boekwinkels en bibliotheken kun je wel iets vinden over boekbinden, en het vouwen, snijden en binden van katernen is vrij eenvoudig. Zo kun je een betere kwaliteit papier kiezen. Zeker als je wilt tekenen of schilderen is wat dikker papier beslist niet overbodig. Een drukkerij of Multicopy kan je dan helpen om de gebonden stapel katernen netjes bij te snijden, waarna je het geheel in de kaft van je keuze kunt binden. Breng voordat je het boekblok in de kaft plakt drie of vier dunne gekleurde linten aan die als boekenleggers kunnen dienen. Daar zul je veel plezier van hebben! Met een stanleymes, lijm, papier, naald en draad ben je voor 90% al klaar. Maak tot slot een los vel dat je van dikke zwarte lijnen voorziet zodat je dat kunt gebruiken om onder de bladzij te leggen zodat je netjes op de lijnen kunt schrijven.

Er is een site met uitgebreide informatie voor het opknappen van pocketboekjes. Het enige dat er niet wordt uitgelegd is het maken van katernen en het naaien daarvan. Geschikt dus voor het samenbinden van losse vellen papier tot een boekblok.

Als je niet zo handig bent, kun je ook eens kijken in de diverse Witte Boekwinkels die er zijn. Deze verkopen vaak blanko boeken met een mooie harde kaft in verschillende formaten en kleuren. Ze zijn goedkoop genoeg om ook alleen de kaft te gebruiken als je een boekblok van dikker papier hebt genaaid. Je kunt overigens ook een BOS maken van een Filofax of dergelijke organiser. Heel praktisch, vanwege de ringband én je kunt een omslag zoeken die goed bij je past. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten papier voor organizers beschikbaar, maar je kunt ook een speciale perforator kopen en je eigen papier gebruiken. ‘t geheel is makkelijk mee te nemen en op te bergen.

Met de hand overschrijven…

Zelf de teksten met de hand overschrijven is erg belangrijk. Je concentreert je op duidelijk en netjes schrijven, en er is ook ruim de tijd om de tekst, de eigenlijke inhoud, goed te bekijken. Zo kom je vaak dingen tegen waarvan je misschien niet dacht dat ze erin stonden, of waarvan de strekking je bij eerste lezing ontging. Vergelijk het maar met een boek over de Wicca dat je na een jaar of twee nog eens leest: dan zie je vaak dingen staan die je de eerste keer volledig hebt gemist. Het met de hand overschrijven van een ritueel voorkomt dat je dingen mist die er wel in staan.

Als je niet netjes en duidelijk genoeg kunt schrijven om de tekst bij kaarslicht makkelijk te kunnen lezen, kun je overwegen om een cursus calligrafie te gaan doen. Zo leer je om mooi te schrijven.
Maar als dit ook geen uitkomst biedt, kun je overwegen om er een mooie print-out van te maken. Besteed dan net zoveel tijd en energie aan het versieren, als je normaal aan het schrijven zou hebben gegeven! Je kunt de teksten versieren met mooie middeleeuwse capitalen (hoofdletters), met tekeningen, met kleine schilderingen, maar ook met droogbloemen en bladeren om maar iets te noemen.

Probeer tijdens het werken aan je Boek je gedachten en gevoelens te richten op de schoonheid van de Wicca, op het werken met natuurkrachten en natuurwezens, en op je liefde voor de mensen om je heen. Deze positieve instelling zal zich verbinden met het Boek en zo wordt het een Boek dat je graag en met liefde zult gebruiken.

Wat moet er in mijn Boek staan?

Naast rituelen voor het trekken van de cirkel, de jaarfeesten en de volle maan horen er ‘spells & charms’ in (rijmpjes en magische formules die je hebt gebruikt), recepten, aanwijzingen voor divinatie en dergelijke, aanroepingen, zegeningen, misschien een magisch alfabet dat je gebruikt, enzovoort. Het Boek der Schaduwen is geen dagboek: dromen, resultaten van magisch werk of divinatie en zo horen in een magisch dagboek thuis, en niet hier.

Nog een paar tips

Neem uitsluitend rituelen, teksten en spells op in je Boek die je zelf een keer hebt gebruikt. Het Boek moet geen verzameling zijn van alles dat er te vinden is, maar een verzameling van dingen die je ook echt gebruikt. Voor de rest kun je een ordner gebruiken, of de computer. Daar kan alles in dat je tegenkomt en misschien ooit wilt gaan gebruiken.

Wees praktisch – het hoeft geen levenswerk te worden, en je hoeft ook niet met een speciale pen en een speciale inkt een heel boek te calligraferen, alhoewel dat zeker zijn charme heeft. Overigens is het gebruik van watervaste inkt wel aan te bevelen – als je de cirkel met water en zout reinigt, of als je buiten werkt, zal je boek ongetwijfeld wel eens nat worden! Maak het boek niet te groot – A5 (20 x 15 cm) is een goed formaat dat nog prima in een tas of grote jaszak past.

Geheimhouding…

Hou je Boek geheim, net als alle andere attributen. Niet omdat er dingen in staan die anderen niet zouden mogen weten, maar omdat het zich met jouw aura heeft verbonden. Alles wat je in, en met, de Wicca doet, is verbonden met de heel subtiele energieën van je eigen leven en je eigen lot. Het is jouw Boek, het bevat de rituelen die jij hebt uitgevoerd, het bevat een stukje van jouw innerlijke geschiedenis. Wees daar voorzichtig mee, bescherm het als iets waardevols, iets dat privé is, en laat anderen het niet “zomaar” zien of doorbladeren!

Blessed Be!
Merlin

Leave a Reply