Zelf een gewaad maken

by Merlin Sythove

Een eenvoudig gewaad maken is makkelijker dan je denkt! 
Hier volgt het patroon en wat hints en tips.

Waarom een gewaad?

Ofschoon veel Covens “skyclad” (letterlijk “in lucht gekleed” ofwel naakt) werken, zijn er zeker ook groepen die in gewaden werken. Voor allerlei andere gelegenheden is het ook handig en leuk als je een gewaad hebt.

Waarom moeilijk doen?

Dit artikeltje beoogt geenszins om haute couture te beschrijven. Ik heb bijzonder mooie gewaden gezien waar behoorlijk wat tijd en geld in gestoken werd. Maar een gewaad kan ook heel eenvoudig en toch bijzonder effectief zijn. Een eenvoudig gewaad is makkelijk en snel te maken, en redelijk goedkoop. Zo kun je voor verschillende gelegenheden nog eens iets anders aantrekken…

Dit patroon is geschikt voor een luchtig gewaad, voor in de zomer, of voor binnen als het warm is, of voor buiten als gewaad onder een warme cape. Je onderarmen blijven onbedekt. Dat is handig – dan maai je niet per ongeluk attributen of kaarsen met je mouwen van het altaar. Als je in gewaad werkt, is het overigens aan te bevelen om alle kaarsen hoog neer te zetten, op hoge kandelaars of een tafeltje of zoiets. Je zou niet de eerste zijn wiens gewaad of cape per ongeluk vlam vat… 😉

Elke kleur, als het maar zwart is…

Deze gevleugelde uitspraak van Ford vind ik persoonlijk niet van toepassing op gewaden. Zwart is een lievelingskleur van veel heksen, maar ik vind het zelf altijd leuker om kleurige gewaden te zien. Mooi nachtblauw, diep rood of mosgroen met gouden versiersels, of natuurkleuren. Gedekte kleuren zijn daarbij minder besmettelijk dan ongebleekt katoen – tenslotte zul je wel eens wijn op je gewaad kunnen krijgen, of buiten in het gras ermee zitten.

Het basispatroon

Je hebt een lap stof nodig van 120 cm breed, en twee maal je lichaamslengte. Dus meet van waar je schouder en hals samenkomen tot aan de grond, en neem dan plm. 5 cm extra, zodat je een zoom van plm. 10 cm. kunt maken. En dat tweemaal.

Kies een eenvoudige natuurlijke stof die geen vleug (“richting”) heeft, bijvoorbeeld katoen. Fluweel en velours hebben wel een vleug, en dat valt met dit patroon verkeerd.

Vouw de stof in de lengte dubbel. Op de vouw, halverwege de breedte van 120 cm, komt de halsopening. Neem als voorbeeld een goed zittende blouse of overhemd, knoop deze bijna dicht, en teken de halsopening met krijt gewoon over op de stof, of speld hem af. Dus hoog achterin de nek, en een V-vorm voor bij de hals.

Knip de halsopening open, en zorg dat je 2 cm binnen de lijnen blijft. De marge van 2 cm gebruik je om de halsopening af te zomen. Knip daartoe de marge van 2 cm op een paar plaatsen tot vlak bij de lijn in, zodat je de flapjes naar binnen kunt vouwen en vast kunt spelden. Voordat je de halsopening afmaakt, moet je even proberen of je hoofd er makkelijk doorheen kan. Als dat niet lukt, moet je de V-vorm aan de voorkant iets verdiepen.

Uitproberen

Steek je hoofd door de halsopening. De stof hangt nu achter je rug als cape, en voor je. Aan de voorkant pak je nu de lap stof op middel-hoogte aan beide randen vast, brengt deze achter je rug om naar achteren, en zet hem aan elkaar vast met een speld, zodat een gewaad ontstaat. De lap achter je rug blijft gewoon los daaroverheen hangen als een cape.

Je kunt nu het voorstuk op voet-hoogte afspelden om een zoom te maken. De cape achter zal aan de punten over de grond slepen (omdat je schouders aflopen). Als je dat niet wilt, moet je de onderkant van het cape-gedeelte een beetje rond knippen zodat hij mooi gelijk boven de grond hangt. Speld ook hier de zoom af.

Probeer tot slot even uit of je in het gewaad kunt zitten. Gebruik spelden om aan te geven hoever het stuk achter je rug aan elkaar genaaid mag worden – van ongeveer in het midden van je rug tot aan iets boven de knie.

Afwerking

Het voorstuk kun je permanent vanaf de speld achter je rug tot aan kniehoogte dicht naaien, maar je kunt ook clips, haakjes of knopen gebruiken, een riem, of stukken koord die je van achter weer naar voren haalt en bijeenknoopt. Werk de zomen af, en de halsopening. Ervaren mensen kunnen hier ook nog een kraag opzetten, en ook een capuchon is mogelijk, maar je kunt ook een eenvoudige versiering van opgestikt zilverdraad maken of iets dergelijks.

Versiering

Je kunt je gewaad versieren met symbolen. Tips voor symbolen vind je in Magische Alfabetten en Symbolen. Maar ook blaadjes en bloemen, uitgeknipt uit andere stof en opgenaaid, kunnen heel effectief zijn, net als zijdebloemen en -bladeren.

En daarmee is je gewaad klaar!
Veel plezier en Blessed Be!
Merlin

Leave a Reply